Logo Kiemplaats

Programma & locatie

It takes a village to raise a child... Om dit te symboliseren, vinden de verschillende programmaonderdelen van het symposium plaats op drie locaties in Westbroek: de Hervormde Kerk, het Dorpshuis en basisschool ‘t Kompas. De locaties liggen dicht bij elkaar. Iedereen die zich heeft aangemeld krijgt uiterlijk een week voor het symposium een uitleg en plattegrondje toegemaild.

Nieuwsgierig naar het programma? Klik op de verschillende onderdelen voor meer informatie.

14.30 uur - Inloop

Hervormde Kerk, Kerkdijk 12 Westbroek.

Aanmelden en kiezen voor een workshop

15.00 uur - Welkom en interactieve introductie

Opening door Corina, Saskia en Nelleke:

Corina Nagel

Wat betekent het dat je christelijk wordt opgevoed op verschillende plekken? Corina gaat in gesprek met een kind, tiener en jongere. Hierna denken we allemaal na over onze wortels en gaan hierover in gesprek met elkaar.
Saskia de Graaf

Als KiemPlaats zijn we geworteld in de christelijke traditie. We halen voeding uit de Bijbel. Met Saskia putten we uit de wijsheid van Psalm 1. Over het belang van staan in goede grond en hoe dit doorwerkt in je daden.
Nelleke Plomp

Wat is het ‘grote verhaal’ dat we aan kinderen en jongeren doorgeven? In welke vaste grond willen wij hen laten wortelen? Wat zijn de vruchten waar we op hopen, die we verwachten? Het zijn vragen – en antwoorden - die ertoe doen. Zeker in een tijd waarin zoveel lijkt te wankelen en kinderen, jongeren én ouders zich verloren voelen. Een stevig fundament en diepe wortels die niet door weersomstandigheden worden aangetast, vormen de basis voor sterke generaties.
Jij kunt bijdragen aan een gezond ecosysteem waarin kinderen en jongeren kunnen groeien, bloeien en bijdragen aan de groei en bloei van hun omgeving. Of je nu voor een school, kerk of christelijke organisatie werkt. Hoe? Tijdens het startsymposium beginnen we met luisteren naar kinderen en jongeren zelf en naar wijsheid uit de Bijbel. Daarna denk je na over je eigen wortels en brengen we alles samen in een lezing waar je perspectieven aangereikt krijgt om in jouw context mee te werken aan sterke generaties.

16.10 uur - Pauze

Lopen naar workshopruimte in dorpshuis, school of kerk

16.30 uur - Workshops

Je kunt kiezen uit de volgende drie workshops:

Versterk je rol in de pedagogische basis

Saskia de Graaf - Het Dorpshuis, Prinses Christinastraat 2

Opvoeden is niet alleen een taak van ouders. Het vindt plaats in een pedagogische basis, een ecosysteem. Hierin werken allerlei mensen, organisaties en gemeenschappen samen. Net als in de natuur hebben kinderen en jongeren onderlinge verbondenheid en zorg voor elkaar nodig om te overleven en te groeien. Geloofsgemeenschappen en gelovige opvoeders kunnen in dit ecosysteem bijdragen aan kinderen en jongeren die stevig staan. Kinderen en jongeren die een moreel kompas hebben, die weten dat ze er niet alleen voor staan, maar terug kunnen vallen op de Ander en de ander, en die vruchten dragen waardoor de samenleving tot bloei komt. Hoe? Dat ontdek je in deze workshop. Aan de hand van voorbeelden uit de natuur ontdek je jouw plek in het ecosysteem van de pedagogische basis en hoe je deze kunt benutten en versterken.
Zo voed je de kiemkracht van kinderen en jongeren

Corina Nagel - Basisschool ‘t Kompas, Prinses Christinastraat 4

Kinderen en jongeren hebben een verrassende kiemkracht: ze stellen diepe vragen, ontdekken eigen inzichten en geven woorden aan geloof op hun eigen manier. Hoe kun jij als volwassene deze kracht herkennen en ruimte geven?
Deze workshop draait om het voeren van goede gesprekken over geloof en zingeving met kinderen en jongeren. We onderzoeken hoe zulke gesprekken bijdragen aan een sterke, gewortelde identiteit. Niet door hen te vertellen hoe het zit, maar door hun eigen kiemkracht serieus te nemen. Door te luisteren naar hun levensvragen en hun eigen antwoorden te waarderen. Vanuit die grondhouding kun je impulsen bieden, die hun groeiproces verdiepen en verbreden. We gebruiken hierbij inzichten uit de kinder- en jongerentheologie.
Laat je inspireren door deze manier van kijken, luisteren en begeleiden. Niet alleen de kinderen en jongeren zullen hierdoor groeien en bloeien, jijzelf ook!
Hoe christelijk geloof juist nu bijdraagt aan sterke generaties

Nelleke Plomp - Hervormde Kerk, Kerkdijk 12

Gen-Z en Gen Alpha wordt groot in een wereld die ademt dat ‘de waarheid’ niet bestaat en dat je je eigen leven moet vormgeven. Geloof is iets persoonlijks, iets individueels. Met instituten hebben ze vaak weinig op. Opvallend genoeg lijkt een groeiende groep jongeren zich juist weer te verdiepen in het christelijk geloof. Op zoek naar hoop, naar stevige grond en een gemeenschap om bij aan te sluiten. Soms online, maar steeds vaker ook bij nieuwe of bestaande geloofsgemeenschappen. In deze workshop verken je samen hoe het christelijk geloof Gen Z en Gen Alpha hoop kan bieden. Je na over wat voor jou christelijke hoop is en hoe jij die in jouw context kunt delen met jongeren. Je ontdekt hoe de kerk, school of andere geloofsgemeenschap waarbij jij betrokken bent hierbij van betekenis kan zijn.

17.40 uur - Samen eten en delen

Het Dorpshuis, Prinses Christinastraat 2

Welke vruchten van vandaag neem jij mee naar je eigen plek? Neem plaats aan een tafel met een divers gezelschap. Inspireer elkaar tijdens een lekkere maaltijd. We horen ook graag wat jij aan KiemPlaats wilt meegeven.

18.30 uur - Taart!

Feestelijke lancering KiemPlaats door Vincenza La Porta, directeur van Protestantse Kerk Amsterdam. Gevolgd door een korte toelichting van KiemPlaats door de drie eigenaren.

19.30 uur - Einde